Ana içeriğe atla

Sosyal Öğrenme Kuramı ile ilgili Makale Paylaşım Ödevi

Bundan bir süre önce bir arkadaşım akşam izlediği bir belgeseldeki maymunların sosyal çevrede öğrendikleri davranışı bana anlatmıştı. Bende biraz araştırma yapınca bu ödev için arkadaşımın anlattığı örnek aklıma yattı, biraz araştırma yapınca farkettim ki sosyal öğrenme kuramı ile ilgili en çok kullanılan örnek buymuş.

5 Maymun'un Hikayesi

Bir kafes içerisine konulan 5 adet maymun ve kafesin ortasında sallanan bir ipin ucuna muz bağlanmıştır. maymunlardan birisi muzu aldığında kafes içerisindeki tüm maymunlar soğuk su ile yıkanmaktadırlar. Belli bir süre sonra sürekli olarak soğuk si ule yıkanan maymunlar artık muzu almaktan vazgeçerler, fakat  aralarında birisi almak istediğinde onu isteğinden vazgeçirmek için üzerine atlayıp döverler. Maymunlar bu durumu öğrendikten sonra kafesteki maymunlardan birisi dışarıdan başka bir maymun ile değiştirilir. İçeri yeni gelmiş olan maymun, kafesin ortasında yenmeyi bekleyen muzu gördüğünde almak için harekete geçer fakat diğer maymunlar hemen üzerine atlayıp onu döverler. Bu belli bir süre daha devam eder ve maymunlardan hiç birisi hatta yeni gelmiş olan bile muzu almaya çalışmaz. Bu durumdan sonra kafesin içerisinde soğuk su deneyimini yaşamamış maymunlar tek tek değiştirilir ve içeri gelen tüm yeni maymunlar kafes içerisindeki diğer maymunlar tarafından muzu almaması gerektiği hakkında eğitilir. Böylece sosyal çevre içerisinde maymunlar muzu almamaları gerektığini öğrenirler. Hatta içerideki maymunlardan hiç birisi soğuk su deneyimini yaşamamış hale geldiğinde bile maymunlar muzu almaya çalışan birisi olursa bile onun üzerine atlayıp döverler, ve neden yaptıklarını hiç bir zaman bilmezler sosyal çevre onlara öyle yapmaları gerektiğini öğretmiştir. Böylece hiçbirisi muzu almak için harekete geçmez. Yukarıdaki video'da bu durumu gösteren güzel bir animasyon:
Kaynaklar:
  1. Stephenson, G. R. (1967). Cultural acquisition of a specific learned response among rhesus monkeys. In: Starek, D., Schneider, R., and Kuhn, H. J. (eds.), Progress in Primatology, Stuttgart: Fischer, pp. 279-288. 
  2. Mentioned in: Galef, B. G., Jr. (1976). Social Transmission of Acquired Behavior: A Discussion of Tradition and Social Learning in Vertebrates. In: Rosenblatt, J.S., Hinde, R.A., Shaw, E. and Beer, C. (eds.), Advances in the study of behavior, Vol. 6, New York: Academic Press, pp. 87-88:
Kaynakları tararken benzer fakat farklı başka bir örnek daha buldum:
Bu örnek'de bir adada bulunan maymun kolonisi patateslerin yıkandığında daha lezzetli olduklarını farkedip öğrenen maymunları anlatmaktadır. Yine benzer şekilde maymunlar sosyal çevre içerisinde öğrenirler. 

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ders 8 Yansıtma Yazısı : Sosyal Öğrenme Kuramı

Sosyal öğrenme kuramı Albert Bandura tarafından ortaya konmuştur ve Bandura'ya göre öğrenme süreçlerinde şu şekilde gelişir: Dikkat Akılda Tutma Davranışa Dönüştürme Güdüleme  Eğer en baştaki korkunç kötü müziği atlatıp geçebilirseniz Abert Bandura ve sosyal öğrenme teorisini aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz. Ve tam olarak Bandura'nın söylediği Sosyal Öğrenme Kuramına ait bir örnek :) Gestalt Kuramı: Gestalt Almancada şekil, form ve biçim anlamına gelmektedir.  Youtube'da dolaşırken KPSS sınavı için yapılmış bu video tam olarak Gestalt Kuramını anlatmaktadır. Aslında hürformasyon arkadaşımızın videosundan ulaştım buraya. Sonuna kadar izleyin Gestalt kuramına ait tüm kavramlar anlatılıyor. İçgörüsel öğrenme, diğer bir ifadeyle sezgisel ya da seziş yoluyla öğrenme Köhler’in yaptığı çalışmaların bir ürünüdür. Köhler’e göre öğrenmede öğrenen kişi, bütün durumu amaçlar arasındaki bağları algılamayı ya da mant

Ders 7 Yansıtma Yazısı: Edimsel Koşullanma

Bu hafta derse katılamadığımdan dolayı, kaybettigim bu dersi telafi etmek biraz zamanımı aldı fakat sonunda bu konuda birşeyler öğrenebildim :) Albert bebek başta hiç bir hayvandan kormaz iken, daha sonra yanına tavşan bırakılıyor ve çok yüksek bir ses ile 5-6 kez Albert'in korkması irkilmesi sağlanıyor, ve gerçektende bir süre sonra Albert artık etrafındaki hayvanlardan oluşturulan ses sebebi ile korkmaya başlıyor. Daha önceki hafta yayınlamış olduğum Big Bang Theory dizisinde geçen sahne Klasik koşullanma olduğunu düşünürken şimdi aslında bunun Edinimsel koşullanma olduğunu farkettim. Klasik koşullanma ile Edinimsle koşullanma arasındaki fark, klasik koşullanmada daha çok refeksel davranışlar koşullanırken edinimsel koşullanmada kişinin isteyerek kendi davranışları değiştirilmektedir. Buna göre klasik koşullanma refleksif davranışlarla, edimsel koşullanma ise bilinçli ve kasıtlı davranışlarla ilgilenir. Klasik koşullanmada ............  uyarı – tepki Edimsel koşullanmada ...