Ana içeriğe atla

Ders 5 : Yansıtma Yazısı

Bu hafta kişilik gelişimi için Sigmund Freud adında (6 Mayıs 1856 – 23 Eylül 1939) tarihleri arasında yaşamış Avusturyalı bir nörologun kuramlarını inceledik. Kuramların yanında Freud psikoanaliz tekniğinin temellerinide oluşturmuştur. Freud'a göre birçok insanın kişiliği çocukluğun erken yaşlarında meydana geldiğini savunur.
Freud'un Psikoseksüel Gelişimi Teorisi:
1.Oral Dönem
2.Anal Dönem
3.Fallik Dönem
4.Latens Dönemi
5.Genital Dönem
Bireyler bu aşamaların herhangi birinde çok fazla yada çok az deneyim yaşamaları sebebi ile bu dönemdeki zevk hissine takılmalarını yada aksi durumda bir davranış gösterebilirler.


Freud'un Psikoanalitik Teorisi:
Freud'a göre bireylerin psikolojisi üç bölüme ayrılabilir, binlar; Id, Ego ve Superego. Bu bölümler birbirleri ile etkileşerek bireylerin davranışları buna göre belirlenir.
ID: Zevk odaklı olan bölümdür, ve hemen doyurulmasını ister.
EGO: ID'in isteklerini doyurmaya çalışır fakat her istediğini yapmasına izin vermesi şeklinde değildir, ID'in isteklerini koşullara uygun olması için çalışır ve ID'i kontrol altında tutmaya çalışır.
SÜPEREGO: Sosyal toplumun değerlerine, normlarına ve ahlak ilkelerine göre davranma isteğindedir, bireyleri ideal olmak için istek duyar.
EGO, ID'in istekleri ile ve SUPEREGO'nun değerleri arasında bir denge oluşturmak için sürekli olarak çalışır.   

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ders 8 Yansıtma Yazısı : Sosyal Öğrenme Kuramı

Sosyal öğrenme kuramı Albert Bandura tarafından ortaya konmuştur ve Bandura'ya göre öğrenme süreçlerinde şu şekilde gelişir: Dikkat Akılda Tutma Davranışa Dönüştürme Güdüleme  Eğer en baştaki korkunç kötü müziği atlatıp geçebilirseniz Abert Bandura ve sosyal öğrenme teorisini aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz. Ve tam olarak Bandura'nın söylediği Sosyal Öğrenme Kuramına ait bir örnek :) Gestalt Kuramı: Gestalt Almancada şekil, form ve biçim anlamına gelmektedir.  Youtube'da dolaşırken KPSS sınavı için yapılmış bu video tam olarak Gestalt Kuramını anlatmaktadır. Aslında hürformasyon arkadaşımızın videosundan ulaştım buraya. Sonuna kadar izleyin Gestalt kuramına ait tüm kavramlar anlatılıyor. İçgörüsel öğrenme, diğer bir ifadeyle sezgisel ya da seziş yoluyla öğrenme Köhler’in yaptığı çalışmaların bir ürünüdür. Köhler’e göre öğrenmede öğrenen kişi, bütün durumu amaçlar arasındaki bağları algılamayı ya da mant

Sosyal Öğrenme Kuramı ile ilgili Makale Paylaşım Ödevi

Bundan bir süre önce bir arkadaşım akşam izlediği bir belgeseldeki maymunların sosyal çevrede öğrendikleri davranışı bana anlatmıştı. Bende biraz araştırma yapınca bu ödev için arkadaşımın anlattığı örnek aklıma yattı, biraz araştırma yapınca farkettim ki sosyal öğrenme kuramı ile ilgili en çok kullanılan örnek buymuş. 5 Maymun'un Hikayesi Bir kafes içerisine konulan 5 adet maymun ve kafesin ortasında sallanan bir ipin ucuna muz bağlanmıştır. maymunlardan birisi muzu aldığında kafes içerisindeki tüm maymunlar soğuk su ile yıkanmaktadırlar. Belli bir süre sonra sürekli olarak soğuk si ule yıkanan maymunlar artık muzu almaktan vazgeçerler, fakat  aralarında birisi almak istediğinde onu isteğinden vazgeçirmek için üzerine atlayıp döverler. Maymunlar bu durumu öğrendikten sonra kafesteki maymunlardan birisi dışarıdan başka bir maymun ile değiştirilir. İçeri yeni gelmiş olan maymun, kafesin ortasında yenmeyi bekleyen muzu gördüğünde almak için harekete geçer fakat diğer m

Ders 7 Yansıtma Yazısı: Edimsel Koşullanma

Bu hafta derse katılamadığımdan dolayı, kaybettigim bu dersi telafi etmek biraz zamanımı aldı fakat sonunda bu konuda birşeyler öğrenebildim :) Albert bebek başta hiç bir hayvandan kormaz iken, daha sonra yanına tavşan bırakılıyor ve çok yüksek bir ses ile 5-6 kez Albert'in korkması irkilmesi sağlanıyor, ve gerçektende bir süre sonra Albert artık etrafındaki hayvanlardan oluşturulan ses sebebi ile korkmaya başlıyor. Daha önceki hafta yayınlamış olduğum Big Bang Theory dizisinde geçen sahne Klasik koşullanma olduğunu düşünürken şimdi aslında bunun Edinimsel koşullanma olduğunu farkettim. Klasik koşullanma ile Edinimsle koşullanma arasındaki fark, klasik koşullanmada daha çok refeksel davranışlar koşullanırken edinimsel koşullanmada kişinin isteyerek kendi davranışları değiştirilmektedir. Buna göre klasik koşullanma refleksif davranışlarla, edimsel koşullanma ise bilinçli ve kasıtlı davranışlarla ilgilenir. Klasik koşullanmada ............  uyarı – tepki Edimsel koşullanmada ...