Ana içeriğe atla

Dil Gelişimi Ödevi


Bebeklerin dil gelişimi şu adımlarda devam eder;


1.) Ses çıkarma, ağlama evresi (0-4ay)
Bu dönemde bebek ilk çikardığı ses ağlamasıdır. Dil geliştikçe ağlaması azalmaktadır. Gereksinimleri için "o-u" ve "n-g-m" gibi sesler çıkarır.

2.) Cıvıldama evresi (4-12ay)
Bu dönemde bebek ağlama yerine doğru sesleri çıkararak etrafındaki kişiler ile iletişiminde bulunmaktadır. Çığılıklar ve cıvıldama şeklinde sesler çıkarmaktadır. İlk hecelerini bu dönemde kurmaktadır. Tüm babaların çocuklarının en kolay çıkardıkları bu sesler arasından BA-BA sesi ile kendilerine seslendiklerini düşünmektedirler.  6. aya kadar ana dilleri ne olursa olsun bebeklerin çıkardıkları sesler evrenseldir.

3.) Tek sözcük ile anlatım evresi (12-18ay)
İsteklerini tek sözcükler ile etrafındakilerine ifade ederler ve kendi isimlerini öğrenirler. Bu dönemde konuşmaktan çok etrafını keşfetmektedirler ve anlama evresinin daha çok geliştiği bir dönemdir.

4.) İki sözcük ile anlatım evresi (12-18ay)
Bu dönemde kelimeleri birleştirerek isim ve fiilden oluşan ilk karmaşık düşünceyi ifade eden cümleleri kurmaktadırlar. Örneğin "Anne al" yada "Baba ver" cümleleri kurarlar.

5.) Dil bilgisi kurallarına uygun olarak konuşma evresi (24-60ay)
Çocuklar bu dönemde artık temel ihtiyaçlarını dile getirebilecek düzeyde konuşurlar. Daha çok geçmiş kipini çok kullanırlar, tekil/çoğul, burada/orada, sen/ben gibi zamirleri bilir ve kullanırlar. Dış görünüşü benzer özellik taşıyan varlıkları aynı kavramlarla dile getirirler. Dil bilgisine uygun şekilde konuşurlar ve sebep sonuç ilişkisini anlayacak/ifade edebilecek kadar gelişmiştirler.

Yukarıdaki videoda Li adındaki ufaklık babası ile birlikte Anneler günü için yaptıkları özel aynayı daha babası eve gelmeden sakladığı yerden çıkarıp annesine gösteriyor. Burada benim dikkatimi çekenler;

1. Lia annesi ile uzun cümleler kurabiliyor. Kurduğu cümleler dil bilgisi kurallarına uygun cümleler fakat cümleler ya geniş zaman yada geçmiş zaman kipinde. (0:20dk)
2. Annesinin adı onun için "Anne"(Mommy), herkesin bir adı olduğunun farkında. (1:42dk)
3. Annesi elindekinin bir hediyemi olduğunu sorduğunda, hediye olmadığını onun özel ayna olduğunu söylüyor. Buradan bazı kelimleleri bilmiyor (0:28dk)
4. Annesinin dediklerini anlıyor fakat bazı anlamları tam olarak kafasında oluşturamıyor.
5. Renkleri tanıyor.
6. Annesinin sorularına uygun cevaplar veriyor, sebep sonuç ilişkisini kurabiliyor.


Bunların ışığında bu ufaklığın 2 yaşın üzerinde olduğunu düşünüyorum. Sanırım yaklaşık 3.5-4 yaşında.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sosyal Öğrenme Kuramı ile ilgili Makale Paylaşım Ödevi

Bundan bir süre önce bir arkadaşım akşam izlediği bir belgeseldeki maymunların sosyal çevrede öğrendikleri davranışı bana anlatmıştı. Bende biraz araştırma yapınca bu ödev için arkadaşımın anlattığı örnek aklıma yattı, biraz araştırma yapınca farkettim ki sosyal öğrenme kuramı ile ilgili en çok kullanılan örnek buymuş. 5 Maymun'un Hikayesi Bir kafes içerisine konulan 5 adet maymun ve kafesin ortasında sallanan bir ipin ucuna muz bağlanmıştır. maymunlardan birisi muzu aldığında kafes içerisindeki tüm maymunlar soğuk su ile yıkanmaktadırlar. Belli bir süre sonra sürekli olarak soğuk si ule yıkanan maymunlar artık muzu almaktan vazgeçerler, fakat  aralarında birisi almak istediğinde onu isteğinden vazgeçirmek için üzerine atlayıp döverler. Maymunlar bu durumu öğrendikten sonra kafesteki maymunlardan birisi dışarıdan başka bir maymun ile değiştirilir. İçeri yeni gelmiş olan maymun, kafesin ortasında yenmeyi bekleyen muzu gördüğünde almak için harekete geçer fakat diğer m

Ders 8 Yansıtma Yazısı : Sosyal Öğrenme Kuramı

Sosyal öğrenme kuramı Albert Bandura tarafından ortaya konmuştur ve Bandura'ya göre öğrenme süreçlerinde şu şekilde gelişir: Dikkat Akılda Tutma Davranışa Dönüştürme Güdüleme  Eğer en baştaki korkunç kötü müziği atlatıp geçebilirseniz Abert Bandura ve sosyal öğrenme teorisini aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz. Ve tam olarak Bandura'nın söylediği Sosyal Öğrenme Kuramına ait bir örnek :) Gestalt Kuramı: Gestalt Almancada şekil, form ve biçim anlamına gelmektedir.  Youtube'da dolaşırken KPSS sınavı için yapılmış bu video tam olarak Gestalt Kuramını anlatmaktadır. Aslında hürformasyon arkadaşımızın videosundan ulaştım buraya. Sonuna kadar izleyin Gestalt kuramına ait tüm kavramlar anlatılıyor. İçgörüsel öğrenme, diğer bir ifadeyle sezgisel ya da seziş yoluyla öğrenme Köhler’in yaptığı çalışmaların bir ürünüdür. Köhler’e göre öğrenmede öğrenen kişi, bütün durumu amaçlar arasındaki bağları algılamayı ya da mant

Ders 7 Yansıtma Yazısı: Edimsel Koşullanma

Bu hafta derse katılamadığımdan dolayı, kaybettigim bu dersi telafi etmek biraz zamanımı aldı fakat sonunda bu konuda birşeyler öğrenebildim :) Albert bebek başta hiç bir hayvandan kormaz iken, daha sonra yanına tavşan bırakılıyor ve çok yüksek bir ses ile 5-6 kez Albert'in korkması irkilmesi sağlanıyor, ve gerçektende bir süre sonra Albert artık etrafındaki hayvanlardan oluşturulan ses sebebi ile korkmaya başlıyor. Daha önceki hafta yayınlamış olduğum Big Bang Theory dizisinde geçen sahne Klasik koşullanma olduğunu düşünürken şimdi aslında bunun Edinimsel koşullanma olduğunu farkettim. Klasik koşullanma ile Edinimsle koşullanma arasındaki fark, klasik koşullanmada daha çok refeksel davranışlar koşullanırken edinimsel koşullanmada kişinin isteyerek kendi davranışları değiştirilmektedir. Buna göre klasik koşullanma refleksif davranışlarla, edimsel koşullanma ise bilinçli ve kasıtlı davranışlarla ilgilenir. Klasik koşullanmada ............  uyarı – tepki Edimsel koşullanmada ...